RistoPikkupeura Pohjoisesta, inhimillisesti mutta ihmetellen.

Suomen paras hiihtokeskus

Suomen parhaan hiihtokeskuksen luominen on helppoa. Otetaan vain parhaat osat kaikista. Mitkä sitten ovat ne parhaat osat. Nyt olen kiertänyt suurimman osan Lapin (mukaanluettuna Rukan ja Syötteen) keskuksista ja on valinnan aika.

Rinteet. Ne minä ottaisin Ylläkseltä. Pitkiä ja niitä on runsaasti. Kaikki luonnonlumesta. Tänäkin talvena lumipatjan paksuus noin 110 – 120 senttiä. Aurinkoisena päivä pitkiä rinteitä on loihakka lasketella. Eturinne voisi kieltämättä olla Leviltä ja se Musta  eli FIS-kisarinne.

Rinteet pitäisi kunnossa Ruka. Kuusamossa on osaamista ja kalustoa. Aamupäivän hoidetuille rinteille on ilo mennä. Keväämmällä rinteet ovat paikoin tosin jäisiä, johtuen alla olevasta tykkilumesta, mutta hyvässä kunnossa niitä pidetään. Saariselkä on toinen hyväkuntoinen, mutta siellä olosuhteet ovatkin ehkä hieman otollisemmat.

Hiihtoladut voisivat olla Syötteeltä, Leviltä tai Saariselältä. Syötteelllä on petrattu sekä latujen kunnostuksessa, reitityksessä että turvallisuudessa. Koiralatujakin on riittävästi ja ne eivät ole pelkiä sivummalle vedettyjä pakollisia kahdensuuntaisia pätkiä.

Levin ympäristössä on mukavia latuja ja jälleen koiralliset on huomioitu. Saariselällä taas on erämaana pitkiä latuverkostoja ja mahdollisuus tunturihiihtoon.

Muiden palveluiden osalta Ruka ja Levi ovat ykkkösiä. Ravintolat, ohjelmapalvelut ja majoitus on keskitetty ja helposti saavutettavissa. Levi on jo oikeastaan liiankin tiivis. Rukalla väljyyttä ja vaihtelua tui kaksiosaisuus: Keskusta ja Itä-Ruka. Toivottavasti jälkimmäinen löytää oman erityispiirteensä. Ehdottomasti paikalla tulisi kuitenkin olla Syötteen Pärjänkievari pizzoineen.

Sijainti on otollisimmillaan Syötteellä ja Rukalla. Oulusta matka on kohtuullinen molempiin. Lentoyhteyksien ja rautatieyhteyksien puolesta taas Ylläs on ylivoimainen. Lentoliikennettä on riittävästi ja makuuvaunulla pääsee miltei tunturin kulkeen.

Majoituksen suhteen Ruka on huippua. Harvoin on niin täyttä, etteikö tilaa löytyisi rivitalotyyppisesti. Mökkirauhaa haluava suuntaa ehkä Ylläkselle, jossa on vaihtoehtoja hieman kauenpana rinteistä.

Maisemat ovat parhaat avarilta tuntureilta. Ylläs on ympäristöään selkeästi korkeampi. Saariselällä taas avautuvat näkymät ovat parhaat ja samalla legendaarisimmat.Legendaarinen on tietysti myös Pallaksen vanha Tunturihotelli. Pallas on telemark-miesten suosikkikohde, ollut sitä jo vuosikymmeniä. Pallaksella, jos missä henkii laskettelun historia.

Fiiliksen puolesta paras keskus on Pyhätunturi. Alkukantainen, tosilaskettelijoiden pyhättö. Rinteet ovat vaativia, mutta porukka ei anna periksi. Rimpuilu pitkässä ankkurihississa ylös ja yhtämittainen kilometrinen lasku alas vei mehut tai siitä selviävät vain tosiäijät. Täällä ei ole hienostelijoita eikä bisnesmiehiä.

Rukan Saaruan suojainen rinneravintola on on kyllä myös yksi kohokohdista, mutta kaukana ei ole Levin tai Pyhän huipun ravintola. Ylläksen Kammi on myös yliveto, jos sen onnistut pilvisenä päivänä löytämään.

Taitaa olla edelllen paras kiertää eri keskuksia. Tai ensi talvena voisi suunnata Ruotsiin Åreen tai Riksgränssenille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.